rsz banner23

  • Fotografija-2x
  • Fotografija-4x
  • Fotografija-8x
  • Fotografija-3
  • Fotografija-5
  • Fotografija-1
  • Fotografija-0x
  • 1234

Priopćenje za javnost kluba za starije osobe "Mariška"

on .

Poštovani,

Klub za starije osobe „Mariška“ tijekom proteklih godina pružao je usluge pomoći u kući namijenjene starijim osobama u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih u sklopu Programa „Dnevni boravak i pomoć u kući“ na području gradova Koprivnica i Đurđevac.
 

U sklopu navedenog Programa, usluge pomoći u kući za sve korisnike bile su besplatne.
 

Stupanjem na snagu novog Zakona o socijalnoj skrbi (NN 157/13) ukida se besplatno pravo na pomoć u kući za sve starije osobe te se uvode novi kriteriji za priznavanje tog prava, a oni su slijedeći:
 

• Pomoć u kući socijalna je usluga koja se priznaje starijoj osobi kojoj je prema procjeni centra za socijalnu skrb potrebna pomoć druge osobe. Pomoć u kući priznaje se osobi kojoj je zbog tjelesnog, mentalnog, intelektualnog ili osjetilnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć druge osobe. Pomoć u kući priznaje se i osobi kojoj je zbog privremenih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć druge osobe.
 

• Pomoć u kući priznat će se gore navedenim osobama ako ispunjavaju slijedeće uvjete:
- nema mogućnost da joj pomoć osiguraju roditelj, bračni drug i djeca
- nema sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju
- na području njezinog prebivališta moguće je osigurati takvu pomoć pod uvjetima i na način propisan Zakonom
- nije otuđila nekretnine ili pokretnine veće vrijednosti u posljednjih godinu dana od dana podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na socijalnu uslugu
- prihod samca ili prihod po članu kućanstva ne prelazi iznos od 300% osnovice (osnovica iznosi 500kn)
 

To znači da ako prihod samca ili prihod po članu kućanstva ne prelazi 1.500,00kn mjesečno , korisnik ostvaruje besplatno pravo na pomoć u kući. Ako prihod samca ili prihod po članu kućanstva iznosi između 1.500,00 i 2.000,00kn mjesečno, korisniku koji ispunjava sve gore navedene uvjete priznaje se pravo na 50% cijene troškova usluge pomoći u kući,a drugu polovicu cijene usluge mora platiti sam.

Ministarstvo socijalne politike i mladih je s 30.04.2014.godine prestalo provoditi i financirati svoj Program međugeneracijske solidarnosti „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“, što znači da sve osobe koje ne ispunjavaju gore navedene uvjete iz Zakona o socijalnoj skrbi od 01. svibnja 2014. godine ne mogu više ostvariti besplatne usluge pomoći u kući.

Klub za starije osobe „Mariška“ nastavit će s pružanjem usluga pomoći u kući u okviru zasebne organizacijske jedinice za pružanje socijalnih usluga, a u suradnji i uz financijsku podršku Koprivničko-križevačke županije.

Pomoć u kući u okviru Kluba „Mariška“ obuhvaća:
Obavljanje kućanskih poslova u domu korisnika (čišćenje, glačanje rublja, pranje posuđa, pranje prozora…)
Nabava namirnica, pripremanje obroka u domu korisnika
Održavanje osobne higijene (pomoć pri kupanju, pranju kose, rezanje noktiju)
Uređenje okućnice (košnja trave, rezanje živice, čišćenje lišća)
Tehnički poslovi (cijepanje drva, sitni popravci u kući…)
Nabavka lijekova, kontrola uzimanja lijekova
Usluge prijevoza (do liječnika, plaćanje računa)
Zadovoljenje drugih svakodnevnih potreba

Usluge pomoći u kući i dalje su namijenjene svim:
umirovljenicima i starijim osobama
osobama s invaliditetom
osobama koje zbog bolesti, tjelesnog oštećenja, otežane pokretljivosti trebaju pomoć u svakodnevnom životu (bez obzira na dob)

Usluge pomoći u kući pružaju gerontodomaćice i pomoćni radnici u domu korisnika

Cijena usluge koju je propisalo Ministarstvo socijalne politike i mladih a koja se odnosi na obavljanje kućnih poslova, održavanje osobne higijene, uređenje okućnice i druge tehničke poslove iznosi 36,78 kuna.
Jedna usluga pruža se do 60 minuta.
 

Ministarstvo će financirati puni iznos, odnosno pola iznosa cijene usluga pomoći u kući samo za one korisnike kojima centar za socijalnu skrb izda rješenje za priznavanje prava na pomoć u kući.

Sve osobe kojima centar za socijalnu skrb odobri pravo na usluge pomoći u kući, moći će i dalje, u sklopu Kluba „Mariška“, besplatno dobivati usluge pomoći u kući.
 

Sve osobe koje to pravo ne mogu ostvariti besplatno preko centra, jer ne zadovoljavaju zakonske uvjete,moći će u sklopu Kluba ugovoriti pružanje usluga pomoći u kući, uz plaćanje.
 

Cijena usluge za takve korisnike iznosi 30 kuna po satu.
 

Ostale troškove vezane uz pružanje usluga kao i sufinanciranje ukupne cijene usluga osigurati će Koprivničko-križevačka županija.

Ovaj novi model pružanja usluga za sada će se primjenjivati samo na području gradova Koprivnica i Đurđevac, dok za područje općina i dalje vrijedi postojeći oblik pružanja usluga pomoći u kući koji u potpunosti financiraju općine i Koprivničko-križevačka županija te su usluge pomoći za sve korisnike na tom području u cijelosti besplatne.

Svi zainteresirani mogu se radi daljnjih informacija i dogovora javiti u:

Klub za starije osobe „Mariška“,
Trg Eugena Kumičića 17, Koprivnica
Telefon:048/250-214
Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

S poštovanjem,

Predsjednica Kluba:
Valentina Čadavec, dipl.soc.radnica

Koprivnica
+6...+11° C